Tarım, Sanayi & Ticaret

İlçemiz nüfusunun büyük bir kesimi geçimini tarımdan sağlamaktadır. Toplam çiftçi ailesi nüfus sayısının 10.000 civarında olduğu sanılmaktadır. Doğu-Batı doğrultusundaki Kızılca havlu ve Gökçen’den itibaren Yeniçiftlik’e kadar devam eden Küçük Menderes havzası ile Tire-Selçuk yolu civarındaki arazilerin taban yapısı iyi drenajlı, şimdilik sorunu olmayan taban arazi niteliğindedir.

Güme dağı eteklerindeki köyler orta ve yer yer şiddetli erozyona maruz kalan ve kesinlikle teraslama yapılarak bağ, meyvelik, zeytinlik tesis edilmesi zorunlu olan topraklardır.

Toprağın yüzlek olduğu kısımlarda ise ormana dönüştürülme işlemine hemen başlanılması gerekmektedir.

Tire ekonomisinin gücünü tarımsal potansiyeli teşkil eder. Çiftçisi bilinçli üretim yapar ve modern teknik ve tarım yöntemlerini kullanır. İlçedeki toplam 80.200 ha. arazinin içinde kültür arazisi 36.112 ha.olup, bunun 20.000 ha.kadarı sulanmaktadır. Bu alanın 22.700 ha. tarla alanı, 4.280 ha. sebze alanı, 5.000 ha. zeytin alanı, 3.785 ha. meyve alanı ve diğer alanlar bağ ve narenciye alanlarıdır.

İlçede yetişen sanayi bitki üretiminin % 10’u ilçe içinde, % 90’ı ilçe dışında, tarla ürünlerinin % 60’ı ilçe içinde, % 40’ı ilçe dışında, sebzelerin % 55’i ilçe içinde, % 45’i ilçe dışında değerlendirilmektedir.

En fazla yetişen ürünler, buğday, pamuk, karpuz, üzüm, tütün, incir, ceviz ve kestanedir. Bunun yanı sıra diğer hububat, sebze ve meyveler yetiştirilir. Güme dağı sırtlarındaki köylerimizde yetişen ceviz ve kestane özellikle Orta Doğu ülkelerine ihraç edilir.

İlçemizde sığır, koyun ve keçi, deve, kanatlı hayvan, tavuk, hindi, ördek, kaz yetiştiriciliği ve 25 köyde arıcılık yapılmaktadır.

Coğrafi konumu nedeniyle de doğa kenti olup, yörede ismi Yeşil Tire’dir. Yüzölçümü 802 km2 olup, İzmir’e uzaklığı 80 km, deniz seviyesinden yüksekliği 92 metredir. Tire ilçesi Anadolu yarımadasının batısında İzmir iline bağlı Ege Denizinin doğusunda 38′-39′ enlem ve 27′-28′ boylam arasında bulunmaktadır.

İlçemizin kuzeyinde Küçük Menderes Ovası ve Bayındır ilçesi, güneyinde kestane, ceviz, zeytin, ağaçları ile örtülü Güme (Aydın) Dağları ve dağların arkasında Aydın ili, doğusunda Bozdağ ve Gölcük yaylası eteğinde kurulu ödemiş ilçesi, batısında Boğaziçi yolu ile bağlanan Selçuk ilçesi bulunmaktadır. Selçuk ile dolaylı olarak İzmir-Aydın-Denizli Karayoluna bağlanmaktadır ve Kuşadası limanına yakındır.

İlçemiz sınırları içinde de yer alan Güme dağları 1646 metre yüksekliğinde olup kıyıya dik paraleldir. Güme dağı etekleri kestane ve ceviz ağaçları ile örtülüdür.

İlçemizde okuma-yazma oranı % 99’dur.

Küçük Menderes havzasının bereketli toprakları üzerinde bulunan ilçemiz, güneyindeki Güme Dağları’nın eteklerinde kurulmuştur. Yerleşim yeri ilk dönemlerde doğu, güney ve batıyı içine alırken, daha sonraları kuzeye doğru iniş göstermiştir. Yeni Tire, zengin tarihsel dokuya dokunmadan gelişmektedir.

 
× Bize Whatsapp' dan Ulaşın!

İletişime geç

Adres:

İsmail Taşlı Cad. No:25 Kat:3 35900 – TİRE/İZMİR

Telefon:

Pzt – Cuma: 08:30–18:00

Form doldur

İndirilebilir Dökümanlar

Ticari Sicil Kaydı

Limited şirket kurulumu için dolsurulması gerekli dosyalar.

Anonim şirket kurulumu için gerekli dükümanlar

Limited şirket kurulumu için dolsurulması gerekli dosyalar.

Anonim şirket kurulumu için gerekli dükümanlar

Tadil ve Terkin İşlemleri

Limited şirket kurulumu için dolsurulması gerekli dosyalar.

Anonim şirket kurulumu için gerekli dükümanlar

Limited şirket kurulumu için dolsurulması gerekli dosyalar.

Anonim şirket kurulumu için gerekli dükümanlar